Minden ami Káli-medence és még annál is több

Káli-medence

Káli-medence

Kossuth és a Káli-medence

2021. május 28. - Kállay

kossuth_utca.jpg

Szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom: Magyarország legnépszerűbb utcanevi között találjuk Kossuth Lajos nevét.  AOrszágos Utcatörzs – Közterület 1 adatbázisa szerint az első helyen ugyan Petőfi Sádor végzett, de rögtön ott van a nyomában Kossuth Lajos. Mind a kettőt két alakban is használják (Petőfi Sándor vagy Petőfi utca) összesen 2788 településen található, Kossuth vagy Kossuth Lajos utca 2666 településen. Azért ez nem semmi, ha hozzávesszük, hogy Magyarországon közel 3200 önálló település található. Szóval Petőfi és Kossuth utca szinte minden településen van. 

 

 

Nincs ez másként a Káli-medencében sem. A települések többségében van Kossuth meg Petőfi utca is. Nem tudunk arról, hogy Petőfi Sándor vagy Kossuth Lajos életében különös szerepet játszott volna a Káli-medence. Ellenben Kossuth Lajos fiának, Kossuth Ferencnek nagyon is van köze a Káli-medencéhez. 

kossuth_lajos_ferenc_turin_ellinger.jpg

Jobbra Kossuth Lajos, balra fia Kossuth Ferenc

 

Kossuth Ferenc 1841-ben született. Keresztapja a "Haza bölcse", Deák Ferenc volt. 8 évesen apjával együtt menekülnie kellett, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után. Tanulmányait Párizsban és Londonban végezte. Mérnöki pályára ment, az olasz vasútépítések és alagútfúrások számos elismerést hoztak számára. Atyja halála után úgy döntött: hazaköltözik. Az elhatározást tett követte 1894-ben hazatelepült. November 16-án letette az állampolgári esküt. És innen kezdődik a kapcsolat Kossuth Ferenc és Káli-medence között. 1895-ben Tapolca körzetben indult el a képviselői mandátumért. A Tapolcai körzetnek pedig akkor is része volt a Káli-medence. Kampánykörútján eljutott a Káli-medencébe is. Köveskálon még naggyűlést is tartott. A Budapesti Napló 1895. máricus 27-i száma így számolt be az eseményről.

Kossuth Ferenc kerületében.
Tapolca, márc. 26. (Saját tudósítónk távirata.)

Kossuth Ferenc ma reggel 40 zászlós kocsival indult el Balaton-Füredről. Aszófőn és Örvényesen lelkesen fogadták. Udvariban Kapolcsy Károly tanító üdvözölte, Akaiiban szépen fogadták, Zánkán az antalfalvi választók nevében Szabó Pál ref. lelkész üdvözölte. Csemez Pál házánál fogadta Kossuth Köveskálla 50 tagú küldöttségét. Tovább mentek. Henye, Monoszló, Szent-Békálla, Mindszentkálla választói kitörő lelkesedéssel fogadták a Kossuth Lajos fiát. Köveskállán népgyülést tartottak, melyen az első szónok Sebestyén Gábor ref. lelkész volt. Utána Kossuth Ferenc kifejtette programját. Beszéltek még Komjáthy Béla, Pap Elek és Olay Lajos. Majd fényes ebéd volt Győrffy Pongrác házánál. Délután 4 órakor Kővágó-Őrsre mentek, hol Száttár István tanító üdvözölte. A bevonulás Tapolcára holnap reggel lesz. A kortesnóta igy szól:

Kossuth Ferenc azt izente,
Hogy beáll a regimentbe,
Szabadságért fog küzdeni,
Mindnyájunknak el kell menni. Éljen a magyar szabadság. Éljen a haza.

Kossuth Lajos dicső fia,
Szégyen lenne elbuknia,
Tűzbe, vízbe megyünk érte, Életünket adjuk érte.
Éljen a magyar szabadság. Éljen a haza.

Kossuth-zászlót fel magasra,
Minden magyar lobogtassa,
Negyvennyolcas elv kell nekünk,
Kossuth Ferenc a követünk.. Éljen a magyar szabadság. Éljen a haza

Kossuth Ferencet 1895. április 10-én a tapolcai kerület képviselőjévé választották.

Száz szónak is egy a vége a Káli-medencei Kossuth utcák - kimondva kimondatlanul - egy kicsit Kossuth Lajos fiára, Kossuth Ferencre is emlékeztetnek.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kali-medence.blog.hu/api/trackback/id/tr6616574974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása